En ole onnistunut loytamaan mitaan aiheeseen liittyvaa sitten viime kesan. Vielako naita vehkeita jaa tulliin kiinni? Mita on kaynyt laitteille jotka sinne jai kesalla? Onko tulli tehnyt mitaan myonnytyksia asiassa ja porukka on saanut jettinsa kayttoonsa?
Olisin itse kiinnostunut jetin maahantuonnista Kanadasta / Yhdysvalloista. Onnistuuko?
Pian on tulossa lisää tietoa. Muutama juttu on niin pahasti vielä kesken, ettei näistä sen takia kukaan ole vielä julkisuuteen kirjoittanut.
Näyttääkö siis siltä että joku porsaanreikä on löytynyt / löytymässä?
En kutsuisi tätä porsaanreiäksi 😉 ... en voi ikävä kyllä paljastaa yhtään enempää. Joku muu kertoo lisää kun aika sen sallii 🙂
Juha
Merenkulkulaitos ilmoitti julkaisuissaan kesällä 2008 , ettei se aio hyväksyä ainuttakaan USA:sta tuotu Suomeen, muiden kuin virallisten maahantuojien toimesta. Onhan ainakin yhden suuren maahantuojan tuotepäällikkö entinen merenkulkulaitoksen huvivenetarkastusosaston vetäjä. Tämä tuotepäällikkö veti huvivene tarkastusosastoa nykyisen MKH:n toimistopäällikön Tom Vileniuksen kanssa(Googlatkaa). Vileniuksen yksi apuri nimeltään Patrakka harrastaa meripelastusta, ja istuu meripelastusyhdistyksen hallituksessa keskon johtokunnan jäsenen kaverina.... tarvitseeko kertoa lisää... Merenkulkulaitoksen huvivenejulkaisuista päätellen läheiset suhteet ovat edelleenkin jatkuneet, koska kyseinen tyyppi on lähes joka lehdessä jonkin artikkelin myötä. Tulee vaan mieleen ,että minkä merkkisiä perämoottoreita ja veneitä noilla MKH:n miehillä on ...tietääkö kukaan?
Kaverini tappeli MKH:n kanssa pitkään ja hartaasti, MKH:n pyrkiessä kaikin keinoin ,joista tulen myöhemmin kirjoittamaan täydellisen kertomuksen, estämään maahantuontia. Merenkulkulaitoksen miehillä ei selvästikään ollut teknistä tietämystä teknisissä asioissa, eikä sen puoleen haluakaan tajuta asioita.. Ilmiselvästi tarkoitus on ollut estää vapaata laupankäyntiä ja tekosyillä rajoittaa maahantuonti muiden toimesta. Merenkulkulaitos aiheutti hänelle kymmenien tuhansien eurojen lisäkulun kiusanteollaan. Kaverini pyytäessä liikenne ja viestintäministeriöltä tulkintaa suomen laista, mutta tietenkin ministeriö käytti asiantuntijaelimenä MKH:ta....ja ne MKH:n lausunnot 18 tunnin upotukskokeista ja niiden jälkeisistä kellutuskokeista, puhumattakaan päästövaatimusten toteamiseen tarvittavan moottorien loppuun ajamisen . Täyttä skeidaa ja täydestä menee ...repikää siitä huumoria...näin meillä Suomessa.....
Vaikka käyttöohjeissa valmistaja vakuuttaisi ,että laite täyttää EU:n huvivene direktiivin vaatimukset Merenkulkulaitos ei tajua sitä asiaa niin. Vaan normaali käytännöstä poiketen se pyrkii hankkimaan lausuntoja Euroopan maaahantuojilta laitteiden eroavaisuuksista ja kun he ovat pyytäneet tuollaiset todistukset ne väittävät niitä valmistajien liikesalaisuuksiksi. Niin varmaan...eivät ne suuret EU:n maahantuojat oikeasti uskaltaudu kirjoittamaan valheellisia todistuksia samanlaisista laitteista. Esim. useita moottorityyppejä käyttäen samaa moottorin tyyppitietoa eivät valmistajatkaan voi tehdä, koska silloin menisi pohja valmistajien omista vaatimuksenmukaisuustodistuksista.
Koska ilmeisesi pysty kesään mennessä asiaa ei pysty muuttamaan kannattaa muistaa ,että on EU:sta myös hyötyäkin.
Onneksi olemme EU:ssa ja voimme asioida kenen kanssa haluamme..
Kannattaa tuoda laite muuhun EU maahan kuin suomeen ja maksaa verot muualle. Sitten välttyy merenkulkulaitoksen kiusalta.
Tullissa ovat jo asian tajunneet, mutta lain mukaan he joutuvat käyttämään MKH:ta asiantuntijana kyseisessä asiassa (ainakin toistaiseksi).
Varmista esim. Ruotsista tai Virosta paikalliselta tullilta mitä dokumentteja ne vaativat ja toimi sen mukaan.
Että silla lailla 😉 ... jäädään niiiiiiiiin odottamaan lisää tuosta ko. projektista. Itsekin kävin kovin mielenkiintoisen sähköpostikeskustelun tämän MKL:n kanssa 🙂
Ja juuri samat tekstit tuli minulle, ja jopa aloin niihin uskoa.
Juha L
Tuo tuotepäällikkö on Yamaha/yamarin tuotepäällikkö Peter Krusberg.
Ovatko läheiset suhteet vaikuttaneen MKH:n toimintaan voi vain arvailla.
Sanomatta jäi,että nuo MKH:n suurestimainostamat laittomat vesijetit olivatkin laillisia.
Jo olemassa olevien vaatimustenmukaisuustodistusten lisäksi laitteille suoritettiin tutkimus riippumattomalla tytkimuslaitoksella. Kaikki olivat vaatimustenmukaisia ilman mitään muutoksia. Laitteet tullattiin lopulta toiseen EU-maahan. Näin verorahat menivät toiseen valtioon ja kaverille aivan turhat kustannukset.
Kyllä valtion säästötoimet on syytä aloittaa MKH:n huvivene-osastosta ja potkia pihalle tyypit ja ottaa palvelut asiantuntijalaitoksilta.
Mkh sai aikaan laittomia kotietsintöjä , jotka suoritti Tulli viime heinäkuussa. Kaverin lapsen kysyvät vieläkin iltaisin, että "ei kai tullimiehet taas tule meille" .
Kirjoittamani asiat ovat vain pieni osa kokonaisuutta, ette varmaan arvaakaan, kuinka odotan hetkeä saattaa kaikki asiat julki .
Tervehdys kaikki,
Tässä nyt näyttää olevan sen verran taas arvailuja ja aiheetonta vihan lietsontaa esillä, että mielelläni pyrin oikaisemaan asioita.
Merenkulkulaitos ilmoitti julkaisuissaan kesällä 2008 , ettei se aio hyväksyä ainuttakaan USA:sta tuotu Suomeen, muiden kuin virallisten maahantuojien toimesta.
Merenkulkulaitoksen tiedote löytyy osoitteesta: http://veps.fma.fi/portal/page/portal/fma_fi/tiedotteet/2008/20080718
"EU/ETA-markkinoille tarkoitetuissa vesiskoottereissa on valmistajan kiinnittämä CE-merkintä ja ne myydään pääsääntöisesti valtuutettujen maahantuojien kautta."
Asia todellakin on näin. Valtuutetuille edustajille Eurooppaan toimitetaan EU-laitteita ja USA:sta saa pääsääntöisesti USA-laitteita.
Tarkoituksenahan ei todellakaan ole kiusata pientä kuluttajaa (vaikka monesta siltä varmasti tuntuukin), vaan valvoa lainsäädännön toteutumista. Tähän on monia syitä, eikä suinkaan vähäisimpänä kuluttajien turvallisuus. Tälläkin hetkellä Suomessa on useita vaaralliseksi todettuja vesijettejä odottamassa kesäkautta eikä kuluttaja ole tietoinen vaarasta ja näin ollen vaaran aiheuttavaa vikaa ei päästä korjaamaan (valmistajan kustannuksella). Jos yksikin loukkaantuminen (tai pahimmassa tapauksessa hengen menetys) tapahtuu tällaisen takia, ei varmaankaan kukaan ole sitä mieltä, että mikään epämääräisen tuonnin avulla saavutettu etu ajaisi sen edelle.
Ilmoitetut laitokset ovat todenneet, että vesijetin rakentamisen jälkeinen arviointi asianmukaisesti olisi käytännössä niin vaikeaa (ellei mahdotonta), ettei sitä tehdä.
Käyttöohjeista: Eurooppalaisia käyttöohjeita on saatavilla helposti ja joissakin tapauksissa jopa vesijetin mukana toimitetaan sellainen, vaikka kyseessä olisi USA-malli. Käyttöohjeen EU-vaatimustenmukaisuusvakuutus koskee kuitenkin vain Euroopan alueelle tehtyjä malleja, mikäli valmistaja tekee erilaisia yksilöitä Euroopan ja Yhdysvaltain markkinoille.
Arvatenkin näihin asioihin liittyy paljon epäselvyyksiä ja olemme täällä sitä varten, että kerromme kuluttajille mahdollisista ongelmista maahantuonnissa ja muissa alaan liittyvissä asioissa. Mikäli asiat selvittää etukäteen (niinkuin useimmat tekevät), eikä luota liikaa internetin syövereistä löytyviin "totuuksiin", voi projektista selvitä huomattavasti kivuttomammin.
Kysymyksiä voi esittää veneilytarkastajille veneilytarkastajat@fma.fi tai 0204481.
Jopas jotakin. Myös sinun osuutesi tässä kaverin asiassa tullaan julkaisemaan. Kaikki kirjeenvaihto ja puhelinkeskut on tallessa.
Jopas jotakin. Myös sinun osuutesi tässä kaverin asiassa tullaan julkaisemaan. Kaikki kirjeenvaihto ja puhelinkeskut on tallessa.
Olen henkilökohtaisestikin sitä mieltä, että avoimuudella ja julkisella keskustelulla voidaan välttää vastaavia ongelmia tulevaisuudessa.
Vahvistan "Ville Räisäsen" IP:osoitteen perusteella FMA:n edustajaksi.
Tälläkin hetkellä Suomessa on useita vaaralliseksi todettuja vesijettejä odottamassa kesäkautta eikä kuluttaja ole tietoinen vaarasta ja näin ollen vaaran aiheuttavaa vikaa ei päästä korjaamaan (valmistajan kustannuksella). Jos yksikin loukkaantuminen (tai pahimmassa tapauksessa hengen menetys) tapahtuu tällaisen takia, ei varmaankaan kukaan ole sitä mieltä, että mikään epämääräisen tuonnin avulla saavutettu etu ajaisi sen edelle.
Haluaisin nyt ihan vaan kysyä kun mainitsit: Voistiko ystävällisesti kertoa tässä muutaman esimerkkitapauksen mitkä tiedät? Kun sanoit että suomessa on jo vaarallisia laitteita, niin haluaisin tietää ettei itse törmaa ko. laitteisiin tai hanki niitä?
Juha L
Euroopan komission julkiselta vaarallisten tuotteiden RAPEX-sivulta (viikko 48 / 2008):
http://ec.europa.eu/consumers/dyna/rapex/create_rapex.cfm?rx_id=213
Listassa numero 28 on yksi esimerkkitapaus. Lisää löytyy esimerkiksi hakemalla hakusanalla "jet ski" tai "PWC".
Kyl on surkea laatuisia nuo Yamahat 😛 8)
Listasta ei löytynyt yhtään Sea-Doo:ta vuodelta 2005 asti....
*anteeksi yamaha miehet* 🙂
J
Latest Post: Artic cat Tigershark 770 Our newest member: Tero Talja Recent Posts Unread Posts Tags
Forum Icons: Forum contains no unread posts Forum contains unread posts
Topic Icons: Not Replied Replied Active Hot Sticky Unapproved Solved Private Closed